Най-ценният улов

Призрачният риболов е една от големите заплахи за моретата и океаните в глобален мащаб. Нашето море не прави изключение. Данните на Института по Океанология към Истанбулския Университет, сочат, че годишно в Черно Море попадат хиляди подобни мрежи с обща площ над 100 кв.км. Пак според тях, реалният обем и последици за екосистемите в Черно Море имат нужда да бъдат по-добре изяснени. Ето защо е време да направим нещо по въпроса.

„Най-ценният улов“ е съвместната ни инициатива с риболовно сдружение „Черноморски изгрев“. Общата ни цел: да ограничим щетите от старите рибарски мрежи, носещи се необезпокоявано из Черно море.

Как ще го направим?

Този риболовен сезон (от 31.10 до 15.04.2021), когато корабите ще навлизат най-навътре в морето, те целенасочено ще събират и вадят на брега стари мрежи. В края на този период ще обявим конкретните резултати си следващите стъпки.

Дългосрочен ангажимент

За нас „Най-ценният Улов“ не е еднократна кампания, а началото на дългосрочна ангажираност.

Защото считаме, че е наш дълг да работим за реалното намаляване на вредните въздействия и за подобряването на черноморските екосистеми.

Точно поради тази причина, процент от продажбите на всички продукти на „Черноморски Улов“ ще отива за финансирането на проекта.

Нещо повече, заели сме се с изненадващо сложната задача да намерим как и къде да рециклираме събраните рибарски мрежи, направени от полиамид и найлон. Всяка помощ от Ваша страна в тази насок, ще е изключително полезна. Ако имате идея къде може да ги рециклираме и да им дадем втори живот, свържете се с нас.

Повече за постигнатото в проекта може да научавате, като ни последвате в социалните мрежи (Facebook и Instagram) или се абонирате за нашия бюлетин.

Ако имате идея и искате да подкрепите проекта по друг начин, свържете се с нас. Защото опазването на нашето море зависи от това да работим заедно!

Свържете се с нас