Най-ценният улов

Най-мащабната акция от подобен тип, някога правена в Черно Море.

Поставихме началото на “Най-ценният улов” през 2020-та година заедно с риболовно сдружение „Черноморски изгрев“. В първия сезон се включиха 25 кораба от сдружението. Те покриха акваторията от нос Емине до Румъния, като събраха и извадиха от морето над 7 тона отпадъци.

Събрахме и безценна информация относно обхвата на проблема със замърсяването на Черно Море и находищата на отпадъци по морското дъно. Така можем да надградим постигнатото до момента.

Сега е време да направим следващата крачка.

За втория сезон на проекта си поставяме за цел да удвоим резултатите:

Да покрием цялата морска акватория на България и да извадим поне 15 тона отпадъци от нашето море.

За да го постигнем, отправихме покана към всички отговорни рибари в Черно море да се присъединят към „Най-ценният улов“, за да покажем заедно, че рибарската общност е основен фактор в опазването на нашето море.

Търсим път и към отговорните институции, за да улесним процеса на складирането и рециклирането на събраното от рибарите. И така да превърнем „Най-ценния улов“ в устойчив, дългосрочен проект.

ДЪЛГОСРОЧЕН АНГАЖИМЕНТ

За нас „Най-ценният Улов“ не е еднократна кампания, а началото на дългосрочна ангажираност.

Защото считаме, че е наш дълг да работим за реалното намаляване на вредните въздействия и за подобряването на черноморските екосистеми.

Точно поради тази причина, процент от продажбите на всички продукти на „Черноморски Улов“ ще отива за финансирането на проекта.

Нещо повече, заели сме се с изненадващо сложната задача да намерим как и къде да рециклираме събраните рибарски мрежи, направени от полиамид и найлон.

Част от събраните в първата вълна на проекта мрежи вече заживяха нов живот като полезни предмети, благодарение на партньорството с „Ценна Пластмаса“.

Сега търсим начини да рециклираме по-големи количества. И всяка помощ в тази насока, ще е изключително полезна. Ако имате идея къде може да ги рециклираме и да им дадем втори живот, свържете се с нас.

Повече за постигнатото в проекта може да научавате, като ни последвате в социалните мрежи (Facebook и Instagram) или се абонирате за нашия бюлетин.

Ако имате идея и искате да подкрепите проекта по друг начин, свържете се с нас. Защото опазването на нашето море зависи от това да работим заедно!

Свържете се с нас