Доставка и плащане

Условията на доставка са неразделна част от Общите условия за използване на този електронен магазин.

ЦЕНИ ЗА ДОСТАВКА

Вашата поръчка ще пристигне чрез куриерска фирма ЕКОНТ, с опция за доставка до куриерски офис или до Ваш адрес.
Цената за доставка е за сметка на получателя и се начислява към стойността на поръчката. Калкулира се съгласно тарифите на куриерската фирма и според спецификата на поръчаните продукти.

Доставката е безплатна за поръчки над 99 лв.

Цени за доставка:
– доставка до офис на Еконт: 6 лв.
– доставка до личен адрес: 7.50 лв.

ХЛАДИЛНА ОПАКОВКА, ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА И ДОСТАВКА НА ПРАТКИ, СЪДЪРЖАЩИ БУРКАНЧЕТА

Поръчката на свежо маринованите продукти (всички продукти в бурканчета) задължително се поставят в хладилна опаковка, защото трябва да се съхраняват при ниска температура.
Използваме специална термокутия, изработена от стиропор, която запазва температурата до 24 часа. За още по-голяма сигурност използваме лед под формата на гел, който е в изолирана опаковка, предоставен от Еконт.
Ако сте посочили доставка до куриерски оофис, е важно да ги вземете от куриера възможно най-скоро и веднага да ги поставите за хладилник и да ги съхранявате според указанията на етикета.
Моля, имайте предвид, че при транспортиране на свежо маринованите продукти (продукти в бурканчета), въпреки предпазните ни мерки, е възможно да се получи леко протичане на индивидуалната опакова. Това по никакъв начин не влошава качеството и състоянието на продукта и не е основание за рекламация към Черноморски Улов ООД.

– Хладилна опаковка: 2,99 лв.

НАЧИНИ НА ПЛАЩАНЕ

Можете да платите само с наложен платеж – при получаване на доставката от куриера

НАЛИЧНОСТИ

Поддържаме наличностите на отделните продукти в оптимално количество, но е възможно някой от поръчаните продукти да не е наличен. В такъв случай ще се свържем с Вас в най-кратък срок по телефон или чрез email съобщение.

СРОКОВЕ ЗА ДОСТАВКА

Очаквайте Вашата доставка в в срок от 3 до 5 работни дни, без ангажимент за точен час след деня на поръчката.
Доставките за страната очаквайте до 3 работни дни след направена поръчка (в работен ден или в първия възможен работен ден) или според графика на ЕКОНТ за вашия регион.
В някои случаи, поради официални празнични дни или извънредна натовареност на куриерската фирма, е възможно забавяне на Вашата доставка, за което предварително се извиняваме и не носим отговорност.

УСЛОВИЯ ЗА ДОСТАВКА

В случай на забавяне на доставката ще бъдете уведомени за забавянето, независимо от причините на него.
Когато има събития с промоционален характер, е възможно поръчките да бъдат обработени и доставени до 10 работни дни, в зависимост от натовареността на куриерската компания. Ще направим всичко необходимо да осигурим възможно най-бързата доставка.
Стоката се предава на Клиента срещу подпис, с който се удостоверява, че Търговецът е изпълнил поръчката. Клиентът оглежда доставената стока за транспортни повреди или други щети и при установяване задължително предявява претенции в присъствието на куриер.
При наложен платеж сумата за доставената стока се предава от клиента на куриера, който получава право да я предаде от негово име на търговеца, чрез подписване на приемо-предавателния документ.
При невъзможност Клиентът да бъде намерен на посочения адрес за доставка от куриерската фирма, не по вина на Търговеца, лицето, извършващо доставка, оставя съобщение с телефон за контакт, на който получателят следва да се обади в рамките на 24 часа за уточнение на втори опит за доставка. В случай, че Клиентът не осъществи връзка за уточняване на доставката, договорът за продажба от разстояние автоматично се прекратява и Търговецът се освобождава от задължение да достави поръчката.

РЕКЛАМАЦИИ

След получаване на пратката, прегледайте продуктите и ако някой от тях не отговаря на заявеното във Вашата поръчка, не нарушавайте целостта на опаковките и се свържете с нас в срок до 48 часа от получаването чрез телефон 0888967424. и имейл [email protected]. Ще проверим и решим всеки отделен случай, водени от желанието за удовлетвореност на нашите клиенти. Ако преценим, че даден случай е извън нашата отговорност, можем да откажем приемането на рекламацията, но ще ви представим съответните мотиви.
При невъзможност да разрешим даден спор (рекламация) според вашите очаквания, можете да се обърне към:
Помирителните комисии към Комисия за защита на потребителите на адрес: https://kzp.bg/, тел: 0700 111 22, email: [email protected], гр. София 1000, пл. ”Славейков” №4А
Платформа на ЕС за онлайн решаване на спорове (платформа за ОРС) : https://ec.europa.eu/consumers/odr/main/?event=main.complaints.screeningphase
Органите за алтернативно решаване на спорове (АРС) – https://europa.eu/youreurope/business/dealing-with-customers/solving-disputes/online-dispute-resolution/index_bg.htm5