Какво е Черноморски Улов?

Черноморски рибни деликатеси от устойчив улов

Младата компания произвежда морски деликатеси, вдъхновени от идеята да (пре)открием богатството и вкуса на черноморска кухня и така да превърнем черноморската риба в любима част от диета ни. Но амбициите на “Черноморски Улов” не спират дотук: компанията активно работи за налагането на отговорния, устойчив риболов и на пълната проследимост на пътя на рибата от Черно море до трапезата ни.
Защо Черноморски Улов?

Защо Черноморски Улов?

Мислим си, че познаваме “нашето” море - но така ли е наистина?

Черно море е много повече от претъпкани плажове и презастроено крайбрежие. И е коренно различно, когато сменим гледната точка и го го опознаем в дълбочина. Например, от палубата на рибарски кораб навътре в морето, откъдето брега едва се вижда. Тогава откриваме един нов черноморски свят, изпълнен с тишина, спокойствие, кристално чисти води и неподозирани богатства. 

За да направят този свят по-близък до повече хора, през 2019 двама ентусиасти – Георги Гавазов и Димитър Димитров, основават единствена по рода си компания за чиста храна от нашето Черно море – “Черноморски Улов”.

Близо 5 години по-късно, с натрупания опит от работата си с някои от най-добрите рибари, шеф-готвачи, кулинари и еколози, посланието на “Черноморски Улов” още по-силно: Черно море е едно добре скрито богатство, чиито съкровища е време да сложим на масата, с уважение и отговорно отношение към ресурсите на морето. 

Защото ако е добро за морето, ще е добро и за нас – това е червената нишка, която минава през всичко, което прави “Черноморски Улов” от създаването си до днес. 

“В развитието си компанията се ръководи от най-добрите световни практики за риболов и производство от устойчив тип, за да е сигурна, че храната, която ще сложите на трапезата си, идва във възможно най-чист вид от природата и е здравословна, без изкуствени добавки и с превъзходен вкус.”

За рибарите в Черно море и устойчивите практики

За рибарите в Черно море и устойчивите практики

В консервите и бурканчетата на “Черноморски Улов” ще намерите винаги само черноморска първокачествена риба, набавена по възможност директно от риболовните кораби и с ясен фокус върху устойчивия риболов и пълната проследимост на суровината, още от момента и начина на улов.

“Работата с капитаните на тези кораби не започва и не свършва само с купуването на риба. Черноморските рибари не са пирати или бракониери, те са партньори, които - също като нас - милеят за морето. Заедно сме в дългия процес по общата голяма кауза - да подпомогнем развитието на устойчив и щадящ риболов в Черно море. Познаваме от първо лице капитаните на корабите, с които работим и сме изградили доверие, че спазват правилата - от зони и периоди на улов, през щадящи уреди, до транспортиране и обработка на рибата още на кораба.”

Защото няма нищо по-добро от локална храна, майсторски приготвена по начин, съчетаващ старите черноморските рецепти със съвременните тенденции в кулинарията. Уважението към традициите, познаването на Черно море, заедно със стремежа към здравословното хранене и начин на живот са в основата на идеята, дала живот на “Черноморски Улов”.

Защо го правим?

Мисията в сърцето на “Черноморски Улов” е да постави черноморската риба на заслуженото ѝ централно място в диетата на българина.

Защото няма нищо по-добро от локална храна, майсторски приготвена по начин, съчетаващ старите черноморските рецепти със съвременните тенденции в кулинарията. Уважението към традициите, познаването на Черно море, заедно със стремежа към здравословното хранене и начин на живот са в основата на идеята, дала живот на “Черноморски Улов”.

Историята започва с един паламуд, свежо маринован в чист зехтин и щипка сол

Историята започва с един паламуд, свежо маринован в чист зехтин и щипка сол

“Черноморски Улов” иска да извади най-доброто от рибите в родното Черно море и затова стъпка по стъпка, рецепта след рецепта, създава продукти без аналог на пазара.

Всичко започва с неповторимия вкус на паламуд по стара созополска рецепта – лакердата. Първокачествен екстра върджин зехтин, сол, черноморски паламуд – и нищо друго!

Следват няколко авторски вариации, включващи опушване, малко подправки и много вдъхновение. Няколко разработки и фини настройки по-късно, и първата серия продукти се появява на пазара в цялата страна, не само по черноморското крайбрежие.

Серия продукти Черноморски улов

Така стигаме до успешната формула, която е в основата на всеки продукт на “Черноморски Улов” – само първокачествена черноморска риба, към която добавяме малко на брой, но грижливо подбрани естествени добавки, като зехтин, билки, морска сол, каперси или маслини. 

Целта е постигната – максимално чисти продукти, които са запазили здравословните ползи на черноморската риба, без никакви изкуствени консерванти и подобрители. След успеха на серията бурканчета с паламуд, следва серията маринован чернокоп, който върви по същите стъпки, за да запази максимален вкус с минимална намеса. Това е синтезът на авторския подход в занаятчийските рецепти на новата българска морска кухня, предлагана от “Черноморски Улов”.

Сафрид Черноморски улов

С иновативните опаковки за консервираните серии идва ред и на други любими черноморски риби, като барбуна и сафрида. Металните консерви са с прозрачен капак, лесен за отваряне. Серията “Черноморски Съкровища” съдържа чернокоп, барбун и сафрид, а серията от три вкуса консервиран паламуд предлага по-добрата алтернатива на консервите с риба тон – заради местния произход и гарантираните вкусови качества. 

На гърба на опаковката на всички продукти от серията “Черноморски Съкровища” има още нещо много важно – QR код, който ще ви запознае с точното място на улов, кораба и капитана, уловил рибата в чинията ви!

Най-важното, разбира се, е вътре в консервата – деликатно бланшираните и мариновани черноморски риби са сред първенците по вкус и полезни свойства от цялото рибно семейство.

С тези продукти компанията се бори да остави в миналото остарялото виждане, че консерва е равно на второ качество храна. Така, освен свежи продукти и отличен вкус, “Черноморски Улов” изпълнява и обещанието си да знаете точно какво ядете и откъде е дошла рибата на трапезата ви.

0% фира

“Черноморски Улов” иска да извади най-доброто от рибите в родното Черно море и затова стъпка по стъпка, рецепта след рецепта, създава продукти без аналог на пазара.

Фондация “За нашето море”

“Черноморски Улов” твърдо вярва, че доброто за морето е добро и за хората. Затова създадава инициативата си “1% за нашето море”, с която подкрепя проекти и каузи, насочени към налагане на щадящи риболовни практики и запазване и подобряване на благосъстоянието на екосистемите в нашето море. През 2022 г. те стават достатъчно, за да се създаде собствена фондация “За нашето море” – основана и финансирана от “Черноморски Улов”.

Фондация “За нашето море”

Най-ценният улов

Грижата за Черно море е каузата на “Черноморски Улов”, но без съмишленици тя е обречена. През 2020 компанията решава да започне масивно почистване на Черно море от изгубените или изхвърлени мрежи и други отпадъци. Така стартира проекта “Най-ценният улов”, а най-ценният партньор в него е най-голямото сдружение за стопански риболов в България – “Черноморски изгрев”. 

Резултатът е впечатляващ – за 2 години заедно вадят над 7,5 тона отпадъци от Северното Черноморие

За съжаление, в България все още няма как да се рециклира този отпадък, затова проектът се разширява, като избира да покаже резултата на всички, но чрез силатата на въображението и изкуството. “Черноморски Улов” организира изложба от процеса на събирането на морския отпадък – “Най-ценният улов” в столичната галерия Credo Bonum, където обявява и предизвикателство – Hack-A-Plastic. Победителят в него – Владимир Костов, предлага идеята да се изгради скулптурен парк в близост до рибарското пристанище във варненския квартал „Аспарухово”. Женя Калева беше първият артист, който се зае с превръщането на отпадъка в скулптура – нарече я “Паст/Past”. Благодарение на партньорите от варненския фестивал за съвременно изкуство “БУНА”, можете да я видите до ReBonkers – мястото за съвременно изкуство във Варна (ул. “Барутен погреб” 4).

Не, амбицията на “Черноморски Улов” не спира дотук - целта е да покрие и акваторията на Южното Черноморие

Очаквайте скоро и новите продукти на “Черноморски Улов” със същия гарантирано отличен вкус, майсторски подход към старите рецепти, нови и познати черноморски герои и нови съмишленици в каузите за доброто на родното Черно море.

Най-ценният улов

“Важно е да развиваме Черноморския регион – да превърнем отговорното отношение към морето и развитието на риболова в наш приоритет. Няма как устойчивото взаимодействие с природата да води до грандиозна печалба, но усещаме, че това е правилният път”, завършват създателите на “Черноморски Улов”.

Кошница
Този сайт използва бисквитки 🍪 (cookies), за да ви осигури най-доброто преживяване. Научете повече.
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.