Спасител на Есетрите

Спасител на есетрите

В международния ден на Черно море – 31 октомври,

стартираме проекта “Спасител на Есетрите”, с който подаваме ръка на отговорните черноморски рибари, ангажирани с опазването на застрашения вид

Щастливи сме да обявим официално, че заедно с фондация “За Нашето Море” стартираме новата инициатива, насочена към опазване на черноморските екосистеми.

“Спасител на Есетрите” и ще показва позитивните примери за отговорен черноморски риболов, насочена към опазването на застрашения вид есетрови риби.

Есетровите риби са едни от най-древните на планетата, застрашени от изчезване заради усиления им улов в глобален мащаб. Те са изключително търсени не само заради месото им, но и заради ценния им хайвер, който хвърлят, преминавайки от солени в сладки води. А в нашето море плуват някои от най-ценните есетрови популации в световен мащаб!
Именно освобождаването им от мрежите на отговорните рибари подпомага разпространението на вида и гарантира устойчивото му развитие и възстановяване на популацията в Черноморския регион.

И тъй като те не получават подкрепа от институциите в тази си кауза, ще им помогнем ние. Ще споделяме историите на отговорните черноморски рибари, ще показваме лицата им и ще споделяме усилията, които полагат за опазването на нашето море – а те никак не са малко. Само в рамките на два месеца тази година, няколко от корабите на сдружение “Черноморски Изгрев” освободиха над 80 есетри и ни предоставиха безценни данни за местообитанията, поведението, размерите и теглото на уловените риби. Надяваме се това партньорство да продължи и да включим целия ни черноморски риболовен флот в инициативата.

Проектът ще продължи една година, а на Деня на Черно море – 31.10, следващата година ще отличим един от капитаните на риболовни кораби, включили се в проекта, с титлата “Спасител на Есетрите 2024”.

Имате въпроси и предложения?

Свържете се с нас и ни разкажете вашите идеи.

Кошница
Този сайт използва бисквитки 🍪 (cookies), за да ви осигури най-доброто преживяване. Научете повече.
Започнете да пишете, за да видите продуктите, които търсите.