Паламуд

Създаваме оригинални рецепти с Паламуд, водени от любовта към неподражаемото вкусово богатство на Нашето Море.

Пушен паламуд, свежо маринован

Original price was: 17,10 лв..Current price is: 11,97 лв..

Паламуд класик, свежо маринован

Original price was: 16,40 лв..Current price is: 11,48 лв..

Паламуд с билки, свежо маринован

Original price was: 15,70 лв..Current price is: 10,99 лв..

Деликатно пушен паламуд

10,50 лв.12,50 лв.

Деликатно пушен паламуд

10,50 лв.12,50 лв.

Паламуд от Черно море

Паламудът от Черно море е продукт с високо качество и традиционно значение за българската кухня. Това уникално рибно месо е богато на протеини, мазнини от високо качество и важни хранителни вещества като витамини и минерали. Чистата храна е от съществено значение за здравословния начин на живот и паламудът от Черно море е перфектно доказателство за това.

Паламудът е изключително лесен за приготвяне и може да бъде готвен на различни начини – печен, грилован, пържен или варен. Тази вкусна риба е наистина удоволствие за сетивата и е популярна сред хранителните експерти по целия свят. Паламудът от Черно море е известен също като “Крал на черноморския басейн” и е много ценен в риболовната индустрия.

Риболовът на паламуд е строго регулиран в България, за да се гарантира неговата устойчивост и запазване на традицията за българската кухня. Като резултат, паламудът от Черно море е сред най-чистите и устойчиви продукти на пазара на световната кухня.

Черноморски паламуд и ползите за нашето здраве

Паламуда е риба, която е изключително полезна за нашето здраве. Нейните ползи са много и разнообразни. Паламуда е богата на витамин Д, който е от решаващо значение за здравето на костите. Този витамин допринася за укрепването на костите и за предотвратяването на различни заболявания като остеопороза.

Освен това, паламуда е източник на множество важни хранителни вещества като протеини, желязо, магнезий и витамини от група B. Тези вещества са много важни за поддържането на здравословни нива на хемоглобина, като допринасят за нормалната работа на черния дроб, регулират нивото на холестерола в кръвта, поддържат здравето на нервната система и много други.

Паламуд от Черно море

Паламуд от Черно море

Паламуда е също така богат на омега-3 мастни киселини, които са един от ключовите елементи за здравето на сърцето. Омега-3 мастните киселини намаляват риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания като аритмии, инфаркт и инсулт. Освен това тези мастни киселини са много важни за здравето на мозъка, като подпомагат неговото функциониране. Още една полезно качествено на паламуда е, че е един от най-малко замърсените видове риба на пазара.

Интересни факти за Паламуда

Паламудът е един от най-популярните видове риба в Средиземно море и Атлантическия океан. Тази риба се характеризира със своята атлетична форма и високото си съдържание на протеини. Но това, което много хора не знаят, са някои интересни факти за паламуда.

  1. Паламудът може да плава със скорост от 70 км/ч. Това го прави една от най-бързите риби в морето.
  2. Тези риби могат да бъдат много големи. Най-големият засечен паламуд тежi над 40 килограма.
  3. Паламудът не се използва само за хранене. Той е популярна декоративна риба, която се използва като украса в различни аквариуми по света.
  4. Тази риба е изключително чувствителна към металите. Това означава, че ако я уловите с метална воблерна примамка, тя ще бъде отблъсната.
  5. Паламудът е плодородна риба. Една женска паламуд може да произведе до 30 милиона яйца за един сезон на размножаване.
  6. Паламудът е един от най-дългите миграционни пътища от всички видове риби. Те мигрират през южния полюс към Северния Атлантик, където са по-топли води.
  7. Паламудите обичат да се хранят с калмари и други видове риба.